Baross Gábor
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Magyar-osztrák két tanítási nyelvű képzés
Iskolapolgárok
115 év krónikája
Dokumentumok
Eredményeink
Az iskolai élet
Rólunk jelent meg
Hírarchívum
NYÁRI ÜGYELET, TANÉVKEZDÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

A nyári ügyelettel és a tanévkezdéssel kapcsolatos információk letölthetők ITT.

TANKÖNYVRENDELÉS, TANKÖNYVOSZTÁS

A rendeléshez készített segédanyag
ITT tölthető le.
A tankönyvosztásra 2014. szeptember 1-én kerül sor.
Az ingyen tankönyvesek az első tanítási héten vehetik át könyveiket előzetes beosztás alapján.
Híres sportolóink - Várszegi József
Nyomtat

Várszegi (Venesz) József
(1910 Győr - 1977 Budapest)

Olimpikon, sokszoros gerelyvető bajnok. A győri egyesületekben (DAC, GYAC) kezdett atletizálni. Sokoldalú atléta volt kerületi rekorder volt futó számokban és dobószámokban is. A legjobb eredményeit gerelyhajításban érte el. Iskolánk (Felsőkereskedelmi) atlétika sportjának országos hírnevét öregbítette. 1930-ban országos középiskolai bajnokságot nyert gerelyhajításban 52,22 m-es KISOK rekorddal. Ezt a rekordot ebben az évben még kétszer javította meg (52,78 m, 54,15 m) az ifjúsági válogatott gerelyhajítónk. Tanulmányait Budapesten, a TF-en folytatta, ahol elkezdődött és kibontakozott hosszú eredményes sportpályafutása.
Főiskolai világbajnokságot kétszer (1933, 1947) nyert, 1937-ben második, 1935-ben hatodik lett. 1932 és 1952 között húszszor nyert magyar bajnokságot a TFSE, a MAC, a Goldberger SE és a Budapesti Vasas versenyzőjeként. 42-szeres magyar válogatott volt és hatszor javított országos csúcsot. Az Európa Bajnokságokon is kiválóan szerepelt: 1934-ben Torinóban ötödik (65,81 m), 1938-ban Párizsban harmadik lett 72,78 m-es országos rekorddal, amely 17 évig állt fenn. Eredményei, versenyzői pályája igazolják, hogy Várszegi József a magyar atlétika, a gerelyhajítás kivételesen nagy egyénisége volt. A magyar atléták sorában kiemelkedő alakja mégis - méltatlanul - mára meglehetősen feledésbe merült. Ezért elsősorban az a kor is hibáztatható, amelyben élt. A sportban oly fontos olimpiai versenyeken talán éppen emiatt nem léphetett fel a dobogó legfelső fokára. 1936-ban vett rész először olimpián Berlinben és itt 8. lett 65,30 m-rel (71,84 méterrel nyerték). A következő két olimpiát ki kellett hagynia (a háború miatt elmaradt 1940, 1944) éppen akkor, amikor tehetsége teljességgel kibontakozott és az eredményei a világ legjobb eredményei voltak. 1948-ban (London) már a negyedik olimpiáján vehetett volna részt, de valójában ez a második olimpiája volt, ahol a 3. helyen végzett 67,03 m-es dobással.
A több mint húszéves versenyzői pályája végén 1952-ben (Helsinki) még tagja volt az olimpiai csapatnak, de itt már nem tudott döntőbe kerülni. A versenyzéstől való visszavonulása után a Budapesti Vasas, majd a Honvéd edzője lett. Bár nem Győrben telepedett le, ennek ellenére mindig szívesen látogatott haza. Számtalan versenyen vett részt Győrött, a győri atlétákkal mindig jó kapcsolatot tartott fenn.
A katonai éveit is itt töltötte. Szalai Ferenc (a Megyei Atlétikai Szövetség elnöke) mesélte róla: a régi DAC pályán gránátdobási gyakorlatokat tartottak a katonák. Várszegi egyik alkalommal kihajította a gránátot a pályáról a pálya melletti nádasba. A gyakorlatot vezető tiszt valami svindlit sejtett a dologban és megismételtette a dobást az ő felügyelete alatt. A gránát újra a nádasban landolt és így már két kézi gránátot veszítet az alakulat. Várszegit azonnal jutalomszabadságra küldték!
Régi iskolájában is többször megfordult, a találkozóknak mindig aktív sportos résztvevője volt.


Üdvözöljük
Jelentkezés szakképző évfolyamra
2014/2015-ös tanévre meghirdetett képzéseink nappali és levelező tagozaton érettségizettek részére

JELENTKEZÉSI LAP
TÁJÉKOZTATÓ

ÚJ ÜGYVITELI EMELT SZINTŰ SZAKMÁK!
Tájékoztató a képre kattintva tölthető le!

Our School / Unsere Schule

Digitális iskola - E-napló


Segédanyag a használathoz:Tanulói, ill. szülői kód generálása:
magiszter@mail.barossgyor.hu
meszaroseszter75@gmail.com
Partnerkapcsolat: LKW WALTER
50 óra közösségi szolgálat


A tájékoztató anyag elérhető PDF-formátumban a képre kattintva.
Adatok, elérhetőségek
BAROSS GÁBOR KÖZGAZDASÁGI ÉS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA
 
OM: 030722
 
9024 GYŐR, BEM TÉR 20-22.
PCOMENIUS-PROGRAM

Órarend

MENZA

Levelezés

Jövő Közgazdásza DíjA 2011-ben alapított
"Jövő Közgazdásza" Díjról
olvashat a képre kattintva.

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter
@mail.barossgyor.hu

Statisztika
Látogatóink száma
2007. január 1. óta:


3961022