In memoriam Jagudits György
2021.03.18.
In memoriam Jagudits György
2021. március 10-én, 73. életévében váratlanul elment, itt hagyott bennünket JAGUDITS GYÖRGY, szeretett és tisztelt kollégánk, iskolánk nyugdíjas tanára.
 
"Ő mindig harcos volt ... sok logikával, furfanggal, humorral, érzelemmel, céllal, példával töltve... ...harcos, aki töri-mutatja-építi az utat.
....mindent kóstol és magával ragad, de ízlésesen ízelget is, mert az élet áfonya-fanyargásán szeret eltöprengeni.”
 
A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán 1972-ben matematika-fizika szakon végzett. A Tolna megyei Gyönkön tanított két évig. 1974-ben Győrbe került a Hild Szakközépiskolába, majd két évig a Városi Tanács Művelődési Osztályának vezetője volt. A Révai Gimnáziumban töltött évek után 1989-ben lett iskolánk tanára. Nyugdíjazásáig  -  2008-ig - a Barossban tanított, itt teljesedett ki tanári-pedagógusi pályafutása.

Tehetséges, szorgalmas, sokoldalú ember volt. Aktivitása, ötletgazdagsága, energikussága mindvégig a tantestületi munka, az iskolai élet meghatározó egyéniségévé tette. Szakmai és közösségi tevékenységében is kimagasló teljesítményt nyújtott. A matematika-fizika munkaközösség vezetője volt, éveken át a közalkalmazotti tanács tagjaként, majd elnökeként képviselte az iskola és kollégái érdekeit. A tantestület közösségi megmozdulásaiban irányító szerepet vállalt. Kézügyessége, találékonysága révén sok kellemes meglepetést szerzett nekünk: több éven keresztül saját kertjében nevelt - osztálya tagjainak bevonásával gyönyörűen feldíszített - fenyőfát ajándékozott az ünnepre, az általa készített hatalmas adventi koszorú várt bennünket az aulában. A nőnapi köszöntések megszervezésével, a névnapok és más ünnepek alkalmából hozott finomságokkal is hozzájárult az otthonos munkahelyi légkörhöz.
 
Számos tantestületi program motorja volt. Büszkén vállalta az itt készített fotókat is az iskola honlapján.


Folyamatosan képezte magát: oktatásinformatikus végzettséget szerzett, német nyelvvizsgát tett, így az osztrák-magyar képzésben német nyelven tudta tanítani az informatikát. Elsőként kapcsolódott be az osztrák-magyar képzés megvalósítása érdekében szervezett eisenstadti tanári továbbképzésekbe az informatika területén.   
 
Jagudits tanár úr volt az informatika oktatás egyik úttörője iskolánkban:


 

Osztályfőnöki feladatait is lelkesen végezte. Utolsó osztálya egyben az iskola első, két tanítási nyelvű képzésben résztvevő osztálya volt. Kicsit tartott a felkéréstől, hiszen nem nyelvész volt, de ahogy egyik angol szakos kollégája biztatta: "kellenek még neked a kihívások"!Nagyon sokat tett az iskolai diákvállalkozások segítésében. Az 1997/98.  tanévben a Natur Rt. az Ő irányításával lett országos 1. helyezett, így képviselhette csapatával Magyarországot Máltán a nemzetközi versenyen. Az Alpok - Adria vetélkedőkre is sikerrel készítette fel a diákokat. Tanítványai közül matematikából többen kiváló megyei és országos helyezéseket értek el.
Kiemelkedő munkájáért, intézményünk hírnevének öregbítéséért a kitüntető Baross-érmet is átvehette.
 
Az Alpok-Adria találkozón,
Bolzánóban
Erdélyi kollégáinkat kísérte a Nemzetközi Tehetségpedagógiai Konferencián (2000)


Két Young Enterprise diákvállalata is hazánkat képviselte nemzetközi versenyeken:

 


Munkája elismeréseként 2008-ban Győr Oktatásügyéért díjban részesült.
 


Egy igazi pedagógus egyéniségtől búcsúzunk. Fájdalmunkat, szomorúságunkat csak az enyhíti, hogy úgy gondoljuk, hogy kollégánk is jól érezte magát a mi alkotó közösségünkben. Az együtt átélt évek neki is ,,boldogságforrások" voltak.
 
 
Nyugdíjas búcsúztatóján 2008 őszén:
 

 
Kedves kollégánk, kedves Gyuri! Talán nem véletlen, hogy a kertedben, a földeden ért a halál. Jelképes értelme is van ennek: mindig olyan ember voltál, aki alkotni, teremteni született, ezt példázta a semmiből pompássá varázsolt kerted. Az számodra teljesen mindegy volt, hogy a két kezeddel vagy a szellem erejével hoztál valamit létre. Az előbbiről a kerted virágai, az általad készített sütemények, tárgyak, az otthonod, az utóbbiról tanítványaid sikerei, a sokoldalú tájékozottságod, a műveltséged, a kollégákkal folytatott inspiráló beszélgetéseid tanúskodtak. Azt a madáchi lényt testesítetted meg, akinek valóban a küzdés, a cselekvés volt a lételeme. Értékes emberként értelmes életet éltél.
Utad véget ért. Fogadja be tested úgy a föld, ahogyan Te megszelídítetted a rögöket. Amint a régi rómaiak mondták: ,, legyen neked könnyű a föld”.


Nyugodj békében, Gyuri!  Emlékedet kegyelettel megőrizzük.
Forrás : http://www.barossgyor.hu