Határtalanul 2021
2021.10.10.
Határtalanul 2021
A Határtalanul program keretében szeptember 26-án, vasárnap este érkeztek Győrbe a székelyudvarhelyi partneriskola (Benedek Elek Pedagógiai Líceum) tanulói és kísérő tanárai.

 


Iskolánkban hétfő délelőtt Bertháné Hári Gabriella igazgató asszony köszöntötte vendégeinket. Ezt követően megismertettük velük városunk nevezetességeit és főbb helyszíneit. A program keretében a környezet védelme érdekében is tettünk, szemetet gyűjtöttünk a Rába partján. Ezután felsétáltunk a Püspökvárba, ahonnét csodálatos panoráma tárult elénk. Késő délután szabad program következett, melynek keretében az erdélyi diákok felfedezték  városunk adta kikapcsolódási lehetőségeket.
 

A következő naptól a székelyudvarhelyi diákok és egy néhány fős győri csapat közösen kirándult a környék tájain.
 
 
Kedden a festői szépségű Dunakanyarba látogattunk. Megtekintettük az Esztergomi Bazilikát és a Királyi Palotát Visegrádon. A nap végén kipróbáltuk a visegrádi bobot is, melyet nagyon élveztünk.
 

Szerdán Budapestre látogattunk, itt először a Budai vár néhány építészeti remekét tekintettük meg, köztük a Mátyás templomot és a Halászbástyát, melyek pályázati témánkhoz különösen kapcsolódtak, majd a Sziklakórházba látogattunk, amely egy a föld alatt megbúvó, sziklákba vájt, nehéz történelmi időkben igazi kórházként működő hely, ma múzeum. Napunk zárásaként hajós városnézésen vettünk részt.
 
 
Csütörtökön sajnos a délelőtti időjárás nem kedvezett nekünk, így a tervezett eplényi libegőzést ki kellett hagyni, a cseszneki várat is csak röviden tekintettük meg, de más programokkal vigasztalódhattunk. Először Tihanyba látogattunk, megtekintettük a Balatont, a szép tájakat, meghallgattuk a visszhangot, és Tihany fő nevezetességét, az apátságot is megtekintettük. Itt idegenvezetőnknek hála valóban sokat megtudhattunk az apátság történetéről és a bencés szerzetesek életéről. A nap folytatásaként Veszprémbe látogattunk, és bejártuk a történelmi belvárost, a vár környékét.


Pénteken a partneriskola tanulói kora hajnali indulással hazautaztak, de reméljük hamarosan folytathatjuk a közös programokat.

Fényképalbumunk a Facebook-on érhető el.

Nagy Barbara és Szaló Annamária oktatók,
Határtalanul-programfelelősök
Forrás : http://www.barossgyor.hu