Emlékezés az aradi vértanúkra

2020.10.05.
FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Küldés e-mailben Nyomtatás Keresés Vissza
Emlékezés az aradi vértanúkra
Az 1848. március 15-i pesti forradalom hatására létrejött az első felelős minisztérium Batthyány Lajos vezetésével, majd a király aláírta az áprilisi törvényeket, amely a reformkor legfontosabb célkitűzéseinek megvalósulása volt: elindította Magyarországot a polgári fejlődés útján. A bécsi udvar azonban túl radikálisnak tartotta a változásokat és 1848 őszén fegyveres támadást indított az ország ellen.
 
A sebtében felállított magyar honvédsereg sikeresen vette fel a harcot a császáriakkal, 1849 májusára szinte az egész országból kiűzték az ellenséget. Ekkor azonban a bécsi udvar az orosz cár segítségét kérte, aki szívesen segített az abszolutisztikus kormányzás visszaállításában. A magyarok sorsa megpecsételődött: 1849. augusztus 13-án kénytelenek voltak letenni a fegyvert az oroszok előtt.
A fiatal császár, Ferenc József nagy sértésnek tartotta azt is, hogy a magyarok nem az osztrákok, hanem az oroszok előtt tették le a fegyvert, ezért is példát akart statuálni, és a rendteremtést a vérszomjas Haynaura bízta.
A császár jóváhagyásával hadbíróság elé állították, majd kivégezték a 13 honvédtisztet.
Valamennyi tábornokot kötél általi halálra ítélték, de Haynau a hadbíróság felterjesztése alapján négy halálra ítélt büntetését különleges kegyelemből a katonához méltó golyó és lőpor általira változtatta.
Az aradi kivégzéseket és Gróf Batthyány Lajos pesti kivégzését nem véletlenül időzítették október 6-ára, szándékosan az 1848-as harmadik bécsi forradalom és Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján hajtották végre, ami ezért a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe.
 
 
Az ismert tizenhárom aradi vértanún kívül még három főtisztet kivégeztek Aradon, de a Haynau által kivégzett magyarok szám elérte a százharmincat, több százan kerültek börtönbe és mintegy 40-50 ezer honvédet soroztak be büntetésképpen a császári hadseregbe. A megtorlás a polgári lakosságot sem kímélte. Haynau kegyetlenkedése egy idő után már a bécsi udvarnak is kellemetlen lett, mivel óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, ezért 1850 nyarán leváltották.

 
Az aradi vértanúk emlékét máig őrzi a nemzet. Számos emlékmű, utca őrzi a nevüket a Kárpát-medencében, mint Győrben az Aradi vértanúk útja és az itt található dombormű.
 
 

BEIRATKOZÁS

A 8. osztályosok beiratkozásának menete a képre kattintva tekinthető meg:

Felvételi tájékoztató

Szakképzés 2021. szeptember 1-től

Szeptemberben induló képzések nappali és esti munkarendben!
Információ a képre kattintva érhető el.
 

Facebook

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - KRÉTA

Poszeidon iratkezelő rendszer

Fogyasztóvédelmi iskola

Adatok - elérhetőségek

Menza

Győri SZC honlapja

Videó a Barossról

Boldog Iskola cím

ECDL-vizsgaközpont

Tudatos pénzügyi nevelés

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
6599175 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 127478
Ebben a hónapban: 11869
Ezen a napon: 26

LKW WALTER