Határtalanul...

2019.12.04.
FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Küldés e-mailben Nyomtatás Keresés Vissza
Határtalanul...
2019 szeptemberében a 9. A, a 11. A és a 11. B osztály 31 tanulója fantasztikus és élményekben gazdag 6 napot töltött kísérőtanáraival a Határtalanul pályázat keretében Erdélyben. Októberben pedig mi fogadtuk a Határtalanul program keretében a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum 11. évfolyamos tanulóit, akik bepillantást nyerhettek a barossos mindennapokba.
 
Egy tematikus utazáson vettünk részt, ahol megismerkedtünk a XIX-XX. századi íróink és költőink életének fontosabb helyszíneivel. A hosszú utazás miatt tranzitszállásunk Nagyváradon volt. Ez remek lehetőséget biztosított arra, hogy körülnézzünk Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán is. Meglátogattuk a költő egykori szülőházát, a Csonka Tornyot, valamint azt a helyszínt, ahol Petőfi és Arany először találkoztak. Az első nap végén Nagyváradot is körbejártuk. Ámulatba ejtett bennünket a szépen felújított belváros, valamint a Körös partja. A városháza tornyából pedig csodálatos kilátás nyílt az egész városra.
 

Másnap folytattuk utunkat Székelyudvarhelyre. Útközben megálltunk Székelyföld kapujánál, a Királyhágónál. Tordán megtekintettük a sóbányát. A bátrabbak felülhettek a bányában lévő óriáskerékre, valamint megkóstolhatták a sót is. Ezt követően Korondon fazekas portékákat vásárolhattunk.


A harmadik naptól bejártuk Székelyudvarhelyt és környékét. Idegenvezetőink a Benedek Elek Pedagógiai Líceum 11. osztályos tanulói, valamint kísérőtanárai voltak. Érkezésünkkor szívélyesen fogadtak minket. Bemutatták iskolájukat, valamint szeretett városukat. Közösen megvalósítottuk a székelyudvarhelyi diákokkal a pályázatban vállalt projektünket. Benedek Elek Szülőföldem című novelláskötetéből festettük le közösen a kijelölt novellákat. Miután elkészületek a képek, elmeséltük egymásnak a történeteket.


Az elkövetkező napokban a partneriskola diákjaival közösen kirándultunk. Ellátogattunk Farkaslakára, ahol megnéztük Tamási Áron szülőházát. Voltunk Szejkerfürdőn, ahol székelykapukat csodálhattunk. Itt található Orbán Balázs sírja is, melyet megkoszorúztunk. Megismerkedtünk Erdély csodálatos természeti kincseivel is. Lenyűgöző látványt nyújtott mind a Gyilkos-tó, mind a zetelaki víztározó, mind pedig a Békás-szoros. Bejártuk a magyarság történeténelmében fontos szerepet játszó helyszíneket is: Csíksomlyót, ellátogattunk az ezeréves határhoz, valamint a Rákóczi-várhoz. Természetesen a szórakozás sem maradhatott ki. Megkóstoltuk a híres erdélyi kürtős kalácsot, valamint boboztunk a Skygyimesben.

Összességében egy felejthetetlen és élményekben gazdag tanulmányi utazáson vettünk részt, melynek Győrben is volt folytatása. Köszönjük tanárainknak, hogy megszervezték számunkra ezt az élményekben gazdag utat.
 
Az erdélyi kirándulásról készült fényképek a Facebook-fotóalbumban ITT tekinthetőek meg.
 
Októberben fogadtuk Győrben erdélyi partneriskolánk diákjait. Megismerték az iskola épületét, iskolánk képzési rendszerét és az egyéb tanuláson kívüli tevékenységeket. Kiselőadást tartottunk nekik városunk, Győr nevezetességeiről és legendáiról. Egy városfelfedező kvíz segítségével bemutattuk nekik a Belvárost. A Püspökvár tornyából eléjük tároló panoráma lenyűgözte őket. Ellátogattunk Abdára, ahol megkoszorúztuk Radnóti Miklós emlékhelyét.  Győrben is megvalósítottuk a programban vállalt projektet. Itt Arany János balladáit adtuk elő kisebb csoportokban.


Kirándultunk Pannonhalmán, ahol jártunk a Bencés Főapátságban, valamint elsétáltunk a lombkorona tanösvényhez. Pannonhalmán megnéztük azt a helyszínt is, ahol Radnóti Miklós az utolsó éjszakáját töltötte. A Győri Nemzeti Színházba is ellátogattunk. Itt megnéztük a Régimódi történet című színdarabot. Hajókáztunk a Fertő-tavon és kirándultunk Sopronban. Sopronban körbejártuk egy városfelfedező játék keretében a Belvárost, felsétáltunk a Tűztoronyba, valamint elmentünk arra a helyszínre is, ahol Petőfi Sándor katonáskodott. Kirándultunk a Balaton-felvidéken is. Tihanyban megtekintettük a Bencés Apátságot, Balatonfüreden pedig a Jókai Mór Emlékházat.
 Összességében egy fantasztikus hetet töltöttünk a székelyudvarhelyiekkel Győrben és környékén. Az erdélyiek is jól érezték magunkat.

Erdélyi barátaink magyarországi programjáról Facebook-albumunkban lehet további képeket megtekinteni.

Reméljük lesz folytatása az együttműködésnek.

OKJ-s vizsgák 2020 május-június

ÉRETTSÉGI VIZSGA AKTUALITÁSOK

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - E-napló

Koronavírus-tájékoztató!

Tájékoztatás a képre kattintva érhető el!

Határtalanul 2019 - Erdély

Lengyel tanulmányút

Videó a Barossról

Órarend

Facebook

Poszeidon iratkezelő rendszer

Győri SZC honlapja

Menza

Fogyasztóvédelmi iskola

Boldog Iskola cím

Adatok - elérhetőségek

Bázisintézményi cím

ECDL-vizsgaközpont

Tudatos pénzügyi nevelés

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
6301712 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 126283
Ebben a hónapban: 16153
Ezen a napon: 539

LKW WALTER