"Baross és kora" történelmi vetélkedő

2017.04.27.
FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Küldés e-mailben Nyomtatás Keresés Vissza
"Baross és kora" történelmi vetélkedő
Az iskola alapításának 120. évfordulóján elsőként a "Baross és kora" történelmi vetélkedő került megrendezésre.
Az írásbeli forduló után a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum iskolái közül 5 jutott a szóbeli döntőbe.
 

A csapatoknak előzetes feladatként ppt-s prezentációt kellett készíteniük Baross Gábor tevékenységéről. (Mit köszönhet az ország és Győr  Baross Gábornak?) Sorszámot húztak, ennek alapján mutatták be a prezentációt.
A zsűri elégedetten értékelte az elhangzottakat. Valamennyien  sok információt gyűjtöttek, igényesen állították össze a diákat, tartalmas beszámolókat hallhattunk.

A prezentációk alatt 13+1 feladatból álló totót töltöttek ki a csapatok, melyet beszedtünk a prezentációk végén. Másik előzetes feladatként karikatúrákat kellett értelmezni. A képek alá ötletes, humoros szövegeket írhattak a tanulók. A vetélkedő későbbi  szakaszában  szóban kellett ismertetniük a karikatúra lényegét, értelmezve a történelmi helyzetet.  Valamennyi  kép a tankönyvben is megtalálható, így azok, akik a forrásokat szokták tanulmányozni, nem lepődhettek meg ezen a feladaton.
 

Az Igaz- Hamis? Miért? feladatban  történelmi tényekről, állításokról kellett dönteniük a versenyzőknek indokolva a választ. Ha nem tudták a jó megoldást, másik csapat szerezhetett szemfülesen pontot, ha jól válaszolt. A  technikai lehetőségeket  is kihasználtuk a vetélkedőn, így a laptopon is kaptak feladatot a csapatok. A  Puzzle – játéknak az volt a lényege, hogy képrészleteket kellett egymáshoz illeszteni. Ha kirakták  a teljes képet, meg kellett nevezniük  az adott személyt, illetve röviden jellemezni is kellett. A kép kirakásának  a gyorsasága is számított. Ezért is pontot kaptak a csapatok.
 

A  Fogalomfelismerés  feladatánál borítékot húzott az egyik csapattag, amelyben történelmi fogalmat talált. Ezt úgy kellett körülírnia,  hogy csapattársai kitalálják. Azok kapták  a több pontot , akik minél kevesebb információból  rájöttek a fogalomra. A  versenyre készülő csapatok figyelmét felhívtuk arra, hogy nézegessék a megadott szakirodalomban  budapesti épületek, építmények képeit. A Képfelismerés feladatnál ugyanis kivetített képeket kellett megnevezniük. A jó megoldást lapra  írták, így  mindegyik csapat ugyanazokat a képeket kellett, hogy felismerje. A vetélkedő  zárásaként Villámkérdés következtek. Ezek jobbára Baross Gáborhoz  kapcsolódtak. Ha valamelyik csapat nem tudta a választ, a legelőbb jelentkező csapat  élhetett a válaszadás lehetőségével.
 

 
A tanulók felkészültségét  bizonyítja, hogy nagyon szoros végeredmény  született. Az 1. helyezett mindössze 1 ponttal előzte meg a 2.-at. A 2. és a 3. helyet megszerzők  között is csak 2 pont volt a különbség.

A  zsűri  elnöke  Andrássy Katalin főigazgató asszony volt, tagjai Banderné Dovigyel Ildikó a Krúdy-iskola és Kazóné  Kardos Melinda  a PÁGISZ történelemtanára.

Úgy gondoljuk, a közel 2 órás  Baross-vetélkedő  méltó volt iskolánk fennállásának 120. és Baross Gábor halálának 125. évfordulójához.

Fényképek iskolánk FACEBOOK-oldalán!

A verseny eredménye:
 
1. hely: Töriászok Baross-Győr
2. hely: Vasparipa    Bolyai-Mosonmagyaróvár
3. hely: Hazaszeretők Hunyadi-Csorna
4. hely: Tark    Kossuth-Győr
5. hely: Törpillák  Szent-Györgyi-Győr  

Felvételi tájékoztató

Órarend

Új honlapunk az Egységes Digitális Információs Rendszerben

Facebook

Pénziránytű Bázisiskola

Határtalanul programok

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - KRÉTA

Poszeidon iratkezelő rendszer

Fogyasztóvédelmi iskola

Adatok - elérhetőségek

Menza

Győri SZC honlapja

Videó a Barossról

Boldog Iskola cím

ICDL-vizsgaközpont

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
7064229 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 318208
Ebben a hónapban: 4720
Ezen a napon: 308

LKW WALTER