Lóránt József (1907-1972)


FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Nyomtatás
1938-1964: Iskolánk első kinevezett testnevelő tanára ("Lódincs")

Iskolánk egyik legkiválóbb sportoló diákja volt a 20-as évek második felében. Országos bajnok volt lövészetben (1927). Az országos atlétikai versenyeken számos értékes helyezést ért el (ötpróba, súlylökés). Intézetünk legjobb tornásza volt, de eredményesen versenyzett számos más sportágban is.

A Testnevelési Főiskola elvégzése után a győri Tanítóképzőben, majd iskolánkban tanított testnevelést, először mint óraadó (1938). A háborús időkben, majd a győri sport és testnevelés újraélesztésének éveiben mint egyedüli szakképzett testnevelő tanár szervezte Győr testnevelését és sportját (úszás, atlétika, labdarúgás, torna, stb.).

1948-ban nevezték ki iskolánkba testnevelő tanárnak. A régi sporthagyományokra építve és rendkívül mostoha körülmények között dolgozva, mint testnevelő tanár is kiváló eredményeket ért el intézetünkben. Elsősorban atlétáink és kézilabdázóink gyarapították országos sikereink számát, de minden más iskolai sportágban is a lehető legjobb eredmények elérésére törekedett (torna, röplabda, kosárlabda, úszás, asztalitenisz, tenisz stb.). Nagy sport- és diákszeretete miatt lelkesedtek érte tanítványai. Szigora, de embersége is közismert volt. Magától is sokat követelt: még ifjúkorában történt: három héttel vakbélműtétje után a dunántúli tornászbajnokságon csapatát győzelemre juttatta.
A győri diáksport hőskorának utol nem ért, kimagasló alakja. A város és a megye sportéletének szervezésében, irányításában mindvégig tevékeny szerepet vállalt. Szakfelügyelő volt 1950-től 1952-ig. Több sportág iskolai versenyeit rendezte a megyében mint városi és megyei diáksport-vezetőségi tag. Szervezte a tömegsport-rendezvényeket, (MHK, városi központi tornabemutatók, stb.) és a Pedagógus Szakszervezetek megyei sportfelelőse is volt.

Kimagasló edzői tevékenységet folytatott több sportágban és egyesületben. (Fáklya , Győri Lokomotív, Törekvés, Győri Dózsa, Győri Sportiskola) A Megyei Atlétikai Szövetség főtitkára. Lóránt József, a kiváló sporttekintély több elismerésben részesült munkásságáért. 1960-ban kimagasló munkájáért tanulmányutat nyert a római olimpiai játékok megtekintésére.

1963-ban 25 éves jubileuma alkalmából nagy bizakodással tekintett a jövő felé, hiszen épült az új iskola, benne a korszerű tornaterem, amelyre mindig vágyott. Sajnos váratlan, súlyos megbetegedése megakadályozta abban, hogy most már jó körülmények között tovább folytassa áldásos és sikeres tevékenységét iskolánk és tanítványai javára.

1965-től már nem tanított tovább, Győrött hunyt el.

Felvételi tájékoztató

Órarend

Új honlapunk az Egységes Digitális Információs Rendszerben

Facebook

Pénziránytű Bázisiskola

Határtalanul programok

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - KRÉTA

Poszeidon iratkezelő rendszer

Fogyasztóvédelmi iskola

Adatok - elérhetőségek

Menza

Győri SZC honlapja

Videó a Barossról

Boldog Iskola cím

ICDL-vizsgaközpont

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
7110644 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 35086
Ebben a hónapban: 8511
Ezen a napon: 286

LKW WALTER