Iskolapszichológus - Szülői tájékoztató
Kedves Szülők!
 
A nevem Bognár Tibor, az intézmény iskolapszichológusaként dolgozom. Szeretném röviden bemutatni, mivel kapcsolatban kereshetnek, és mikor vagyok elérhető.
 
Az iskolapszichológus feladata a diákok érzelmi és értelmi fejlődésének elősegítése, így elsősorban prevenciós feladatok látok el.
 
18 éves kor alatt bármely a gyermekét érintő foglalkozás szülői engedélyhez kötött, így az alábbi témákban megvalósuló munka csak az Önök beleegyező nyilatkozata után lehetséges.
 
A tanulók osztályos, kiscsoportos és egyéni foglalkozásokon vehetnek részt. A csoportos tevékenység témája lehet pl. az önismeret, a kommunikáció, a stresszoldás, a tanulási folyamatok segítése, az osztály társas közegének vizsgálata vagy a pályaválasztás támogatása. A csoportos munka megvalósulhat előadások, beszélgetések, önismereti és közösségfejlesztő játékok formájában.
 
Az egyéni foglalkozásokon való részvétel igényét kérheti a szülő, az oktató és a diák is.
 
Ha úgy érzi, hogy gyermekének megváltozott a magatartása, beilleszkedési problémája van, tanulási nehézséggel küzd, vagy romlott a teljesítménye, gyakran változik a hangulata, sokszor érzi magát feszültnek vagy szomorúnak, pszichoszomatikus problémái vannak (alvási nehézségek, reggeli rosszullét, szédülés, gyakori fejfájás, gyengeség-érzet stb., melyekre az orvosi kivizsgálás nem ad magyarázatot) illetve kommunikációs nehézségei vannak, lehetőség van személyes konzultáció igénybevételére is.
 
Ha gyermekükkel kapcsolatban a fenti témákban vagy egyéb nevelési kérdésben szeretnének személyes konzultációt kérni, előzetes időpont egyeztetés alapján minden hétfő délután 13:15 és 14:15 között van erre lehetőség. Egyeztetésre a 06/96 519-373 / 20-as melléken van mód.
 
Forduljon hozzám bizalommal a gyermekét érintő bármely felmerülő kérdéssel, problémával kapcsolatban, amelyekre úgy érzi, a megoldást együtt, közösen szeretné megtalálni.
 
Elsődleges célunk a gyermekek jóllétének elősegítése, szükség esetén az oktató és a szülő bevonásával, együttműködésével. Ha az iskolapszichológiai kereteken túlmutató problémák merülnek fel, melyek esetében terápiás tevékenység javasolt, akkor az Önökkel való egyeztetést követően a megfelelő szakemberhez irányítom a tanulót, a szülőt, vagy a családot.
 
Munkám során titoktartás kötelez, ami kiterjed minden információra, ami a tudomásomra jutott az iskolai tevékenységem során, azokat nem adhatom ki harmadik félnek, kivéve, ha erre a diáktól vagy a szülőtől felhatalmazást kaptam.
 
Bognár Tibor
iskolapszichológus
Forrás : http://www.barossgyor.hu