6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett
A műanyag szívószálak rendkívül károsak a környezetre; a tíz leggyakrabban tengerpartokon eldobott hulladékok egyike és hiba készültek teljesen műanyagból nem újrahasznosíthatóak.
Nagy Britanniában például évente 8,5 millió szívószálat használnak és dobnak ki, árulta el a Marine Conservation Society és sajnos nem minden szívószál végzi a szemetesben, rengeteg köt ki vízpartokon, majd vizeinkben, ahol aztán a vízi állatvilág életét is megkeseríti.
A szigetország ezért úgy döntött, hogy rövidesen betiltja őket, sok étterem már a bejelentést követően felhagyott a szívószálak kiadásával.
Sokan azt gondolják, ez azt jelenti, hogy teljes mértékben meg kell válnunk az egyébként sokszor praktikus kis tárgytól, de nem így van. Számos alternatív módszer áll azoknak a rendelkezésére, akik nem szívesen állnának el a szívószál használattól. Ezeket a többnyire tartós szívószálakat pedig mindig magunkkal vihetjük, például amikor út közben vesszük meg a reggeli kávénkat, hiszen a legtöbb helyen – ha nem mindenhol – senki nem fog ránk szólni, ha a hely műanyag szívószála helyett a sajátunkat akarjuk használni.

Papír
Az egyik legelterjedtebb, legkönnyebben beszerezhető és leghosszabb ideje létező alternatíva a papírból készült szívószálak.  Gyakran biodegradálódók (biológiai lebomlásra képes), ezt a címként könnyen ellenőrizhetjük. Legtöbbször parti kellékként használják őket, így határozottan a díszesebb opciók között van, ha igazán retrók akarunk lenni pohár helyett mindjárt egy befőttes üveget használunk.
Apró figyelmeztetés: A szívószállal érdemes gyorsan elfogyasztani az italt, vagy a pohár mellett tárolni a szívószálat, mivel az könnyen átázhat és elpuhulhat.

Bambusz
Talán az egyik legtrendibb opció a ’öko guruk’ körében, ha esetleg valakinek igénye lenne arra, hogy egyszerre legyen környezet tudatos és nagyon up-to-date. A szívószálak gyártásához szükséges bambuszt természetesen teljesen fenntartható, panda mentes kínai erdőségekből szerzik be. A bambusz szívószál előnye, hogy hideg és meleg italok fogyasztásához is használható.

Metál
Rozsdamentes acél, alumínium és titánium felhasználásával is készítenek szívószálakat, ezeknek az előnye, hogy rendkívül tartósak, jól tisztíthatók és könnyen magunkkal hordhatjuk. Hiszen nem kell attól tartanunk, hogy a táskánkba bedobva megsérülnek.

Búza
Bizony, búza. Valóban nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg működőképes, teljesen természetes és komposztálható. Tökéletes opció lehet egy baráti összejövetelre. A szívószálakhoz természetesen nem kell autóba szállnunk és az első útba eső búzatábláig vezetnünk, az interneten könnyen beszerezhetők akár 20 darabos kiszerelésben.
Hátrányuk, hogy könnyen törnek.

Üveg
Ez talán az egyik legújabb opció a piacon és egyre népszerűbb. A szivárvány minden színében beszerezhető, ha éppen arra vágynánk akár az italunkhoz is igazíthatjuk, épp melyiket szeretnénk használni. Gyerekek kezébe adni vagy a táskánk aljába száműzni azonban nem előnyös cselekedet, mivel sajnos könnyen eltörnek.

Végül, de nem utolsó sorban: Újrahasznosított műanyagból készült szívószálak:
Ki tudná elfelejteni a 90-es évek divatos csavart színes, sokszor kis figurákkal is ellátott szívószálait? Éppen itt az ideje, hogy ezeket tovább vigyük magunkkal a felnőtt életünkbe és közben a környezetet is védjük, ugyanis ezek a vastag műanyag szívószálak is könnyen elmoshatók és tartósak.

Forrás: http://www.huffingtonpost.co.uk/
 
Forrás : http://www.barossgyor.hu