Közösségi szolgálat általános tájékoztatója


FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Nyomtatás
2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.
A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik. 


Hogyan válasszunk közösségi szolgálati projektet?

Mindenképpen olyan foglalkozást érdemes választani, amely valamilyen módon kapcsolódik a személyes érdeklődéshez és értékrendhez. Fontos azt figyelembe venni, hogy a közösségi szolgálat is munka, idő- és energiabefeketetést igényel, és a vállalt feladatot jó minőségben, időben, megfelelően kell elvégezni.
A közösségi szolgálat 50 órájának teljesítéséhez 4 év (9-12. évfolyam) áll a diákok rendelkezésére, érdemes (ill. a törvény szerint ajánlott, de nem kötelező) ez alatt az idő alatt többféle típusú tevékenységet is végezni.

A közösségi szolgálat keretei között
 • az egészségügyi,
 • a szociális és jótékonysági,
 • az oktatási,
 • a kulturális és közösségi,
 • a környezet- és természetvédelemi,
 • a katasztrófavédelmi,
 • az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területén folytatható tevékenység.
Amennyiben bizonytalan a szülő a szervezetet illetően, érdeklődjön az iskolában, hogy a választott intézményben végzett munka elfogadható-e közösségi szolgálatként.
 

Praktikus tudnivalók

 • Közösségi szolgálat olyan intézménnyel jöhet létre, amellyel az iskola együttműködési megállapodást köt. Az iskola készített egy változatot, melyet Mészáros Eszter igazgatóhelyettesnél lehet kérni 2 példányban. Amennyiben a tanuló a közösségi szolgálatot több helyen szeretné elvégezni, annyi ilyen együttműködési megállapodást kell kitöltve visszahoznia, ahány szervezetnél a szolgálatot végzi. Ha a szervezet saját együttműködési szerződéséhez ragaszkodik, természetesen azt is elfogadjuk.
 • Amennyiben már van a kiválasztott szervezettel együttműködési megállapodás, nem szükséges újat kötni. Az iskolával kapcsolatban álló szervezetek listája megtekinthető ITT.
 • A 2019-2020-as tanévtől kezdődően belépő 9. évfolyamtól felmenő rendszerben a tanulók a napló helyett nyomtatványon vezetik a közösségi szolgálatot.
 • Minden egyes alkalommal, amikor a diák közösségi szolgálatot végez, rögzíteni kell a szervezet (intézmény) nevét, címét, a szolgálat időpontját, a végzett munka időtartamát (pl. 60 perc/1 óra), a munka tartalmát, és az adott felelősnek (a fogadó intézmény munkatársa) az aláírását, illetve az intézmény pecsétjét igazolásképpen. Emellett a tanuló röviden bemutatja a végzett tevékenységet és összefoglalja a szerzett élményeket, tapasztalatokat. Ne felejtse el aláírni az igazolólapot.
 • Egy igazolólapon több napon, esetleg héten át végzett közösségi szolgálat is leigazolható.
 • Törvény szabályozza, hogy egy nap hány órát lehet elvégezni.
16. évet be nem töltött önkéntes közérdekű tevékenységre fordítható ideje tanítási szünet ideje alatt max. napi három óra és a heti tizenkét óra

tanítási időben max. heti hat óra

tanítási napon max. napi két óra

tanítási napon kívül max. napi három óra
16-18 év közötti önkéntes közérdekű tevékenységre fordítható ideje nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát
A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani. 
 
 • Egy óra (alkalom) időtartama 60 perc.
 • Külföldön közösségi szolgálat nem végezhető 16 éves kor alatt.
 • Amennyiben egy nap 2-3-4 órát is teljesített a tanuló, elegendő a tevékenységet egy oldalra felvinni a közösségi szolgálati naplóban/nyomtatványon, ebben az esetben az időtartamhoz ne 60 perc kerüljön, hanem a végzett munka időtartama (60-240 perc között).
 • Ha a tanuló a szolgálat megkezdése előtt felkészítésen vesz részt (pl. kórházban), ennek időtartama is elszámolható (maximum 5 óra).
 • Az igazolólapot mielőbb kérjük leadni Mészáros Eszter igazgatóhelyettesnél.

Alapítványi 1%Adatok
 

ÉRETTSÉGI VIZSGA AKTUALITÁSOK

Információ a képre kattintva érhető el az érettségi vizsgák menetével kapcsolatban.

Órarend

Új honlapunk az Egységes Digitális Információs Rendszerben

Money Tours

Facebook

Pénziránytű Bázisiskola

Határtalanul programok

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - KRÉTA

Poszeidon iratkezelő rendszer

Fogyasztóvédelmi iskola

Adatok - elérhetőségek

Menza

Győri SZC honlapja

Videó a Barossról

Boldog Iskola cím

ICDL-vizsgaközpont

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
7210257 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 134699
Ebben a hónapban: 25635
Ezen a napon: 316

LKW WALTER